Enstitu.net || Blog
Enstitu.net blog sayfasına hoş geldiniz.
Youtuberlar Şirket Kurmalı mıdır ?
Her gelir sahibi vatandaş gibi Youtuberlar da gelirlerini faturalandırmalı ve bunun içinde bir şirket kurmalıdır. Bunun herhangi bir alt limiti yoktur. Arızi kazanç olarak tanımlanan gelir türünde 2021 yılı için 43.000 TL’ye kadar gelirler vergilendirilmek zorunda değildir. Ancak Youtuber ya da Influencer’lar için bu durum geçerli değildir. Çünkü bu gelirler , reklam geliri olarak kabul ediliyor ve ”Ticari Kazanç” sınıfına giriyor. Ticari kazançlarda ise vergi mükellefi olmak , gelir tutarından bağımsız olarak zorunludur.
Banka hesap hareketlerinin düzenli olarak maliyeye bildirildiği düşünüldüğünde bu gelirlerin tespit edilmesi ve cezai işlem uygulanması sürpriz olmayacaktır.
Şahıs İşletmesi Kurarsam Hangi Vergileri Ödeyeceğim ?
Şahıs işletmelerinde başlıca ödenecek vergiler ;
Katma Değer Vergisi ,
Yıllık Gelir Vergisi ,
Geçici Vergi ,
Muhtasar ve Sigorta (Bağkur) primleri.
29 yaş altındaysa ilgili kişi ve ilk defa işletme kuracaksa Genç girişimci teşvikinden yararlanabilir. 3 yıl boyunca gelir vergisinden 75.000 TL ye kadar muaf ve 1 yıl boyunca Bağkur primi ödemesi yapmayacaktır.
Youtube Geliriniz Nasıl Faturalandırılır ?
Size Google tarafından gönderilen ekstrede tutarları görebileceğiniz gibi banka hesabınıza gelen tutar’lardan yola çıkarak aylık olarak fatura düzenleyebilirsiniz.
Örneğin ; 100 TL gelirinizin olduğunu varsayalım .
Hizmet Bedeli : 84,75 TL
Kdv (%18) : 15,25 TL
Toplam Tutar : 100,00 TL şeklinde olacaktır.
Kdv konusunda bir ayrım söz konusudur. Gelirleriniz yurt içinden sağlanıyorsa yani gösterilen reklama gelen tıklamalar yurt içinden ise Kdv’li fatura , yurt dışından ise Kdv’siz fatura düzenleyebilirsiniz. Sizden istenildiği zaman tıklamaların nereden olduğu görmek için Google Analytics raporları sunmanız gerekebilir.
Youtube Sponsorluk Faaliyetleri Nasıl Faturalandırılır ?
Youtube kanalında yapmış olduğunuz tanıtım ve reklamlar için düzenleyeceğiniz faturalarda stopaj tevkifatı uygulaması gerekmektedir.
Reklam Bedeli : 5000 TL
Stopaj (%15) : 750 TL
Kdv (%18) : 900 TL
Toplam Tutar : 5150 TL
Düzenleyeceğiniz fatura bu şekilde olacak ve hizmeti verdiğiniz kişi tarafından size ödenmeyen stopaj tutarı , sizin adınıza beyan edilecek ve siz de yıl sonunda vereceğiniz gelir vergisi beyannamesinden bu tutarı ödeyeceğiniz vergiye mahsup edebileceksiniz.
0 Yorum
Bu konuya yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz yapın.
Yorum Yap